å definere ordet yacht

Den vanligste måten å definere ordet yacht på er en stor båt eller et stort skip som skal benyttes til rekreasjon og det å kunne trekke seg tilbake fra verden i ny og ne. Betegnelsen stammer fra det nederlandske uttrykket “Jacht” som betyr å jakte. Faktisk ble yachten opprinnelig bygget av den nederlandske marinen i det øyemed å jakte på pirater og tyver som tok sjøveien.

Etter at de kongelige oppdaget dette fartøyet ville de øyeblikkelig benytte seg av yachten som fremkomstmiddel forandret statusen til yachten seg og plutselig var den blitt de rike og adelige sitt

foretrukne fremkomstmiddel.

Yachten kommer i ulike former, man har superyachten og cabin cruiseren. En yacht som er mindre enn 12 meter kalles en cabin cruiser og en yacht som er lengre enn 24 meter betegnes som en superyacht. En megayacht derimot beskrives som en yacht der størrelsen ligger over 50 meter.

Cruisebåtene er den vanligste typen av yacht som finnes når det kommer til privat bruk av yacht.

Størrelsen varierer mellom 7 og 14 meter lang. Luksusyachter derimot varierer også i størrelse men disse yachtene skal ligge på 25 meter og utover i størrelse. Denne typen yacht har utviklet seg fra den helt enkle modellen til den luksuriøse yachten som vi kjenner godt til som luksusyacht idag.

De aller største luksusyachtene på over 40 meter er ofte utstyrt med mye teknisk utstyr som gjør selve reiseopplevelsen mer behagelig og der mye er automatisert. Til og med aircondition og navigasjonssystemer finnes på disse luksusyachtene.

Yachten ble fra gammelt av konstruert av enten tre eller stål, men idag finner vi et stort utvalg av materialer så man har masse å velge blant idag om man ønsker å bygge sin egen yacht helt fra bunnen av. Det materialet som blir aller mest brukt idag er faktisk fiberglass. Fiberglass er veldig sterkt samtidig som det er lett og smidig og dessuten vanntett. Aluminium, stål og karbonfiber er også mye brukt til bygging av flotte nye yachter. Selve designet på yachten er også individuelt og enten er eieren med i selve prosessen i å velge ut designet som yachten skal ha eller så lar eieren den som skal utforme og designe yachten velge dette utifra sin egen ekspertise og kompetanse i forhold til vær og vind og ikke minst at den skal være trygg og funksjonell på sjøen.

Det er bare noen få land i verden som velger å ha flagg som viser båtens nasjonalitet på sin private yacht. Selv om flagget ofte ligner så har flere land, deriblant USA valgt å ha et båtflagg som har bare 13 stjerner i en sirkel istedenfor 50 som det originale amerikanske flagget har.

Det å ha laste kommersielle varer til salgs på en båt som har det nasjonale flagget på seg vil i mange land bli ansett som helt ulovlig og som smugling rett og slett.

En flott reise med yacht kommer også mye an på gode værforhold. For å kunne sjekke værforholdene før man legger ut på langtur så finnes det nå en spesifikk reisekalender som man kan benytte seg av for å unngå dårlig vær på reisen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *